درست زمانیکه فکر میکنید با تمام فرمتهای پخش تصویر آشنا شدهاند فرمت جدیدی ظهور پیدا میکند.
HDR جدیدترین پیشرفت حوزهی تصویر بود که به تلویزیونها، سرویسهای اشتراک ویدئو، فیلمها و سریالها راه پیدا کرد. خبر خوب این است که این فناوری میتواند بهترین کیفیت تصویر ممکن را به تلویزیونهای خانگی بیاورد؛ خبر بد اینکه این فناوری در غالب فرمتهای مختلف ظاهر میشود و این یعنی یک نکتهی گیجکنندهی دیگر هنگام خرید تلویزیون که باید به آن توجه کرد.
در حال حاضر فرمتهای HDR10، dolby vision و HLG وجود دارند؛ اما ظاهرا این تعداد کافی نبوده و فرمت جدیدی با عنوان +HDR10 به وجود آمده است. HDR پلاس که ساخت سامسونگ است، اخیرا توسط شرکتهای بزرگی مانند پاناسونیک، فیلیپس، آمازون، فاکس و 20th Century مورد حمایت قرار گرفته است.
بنابراین، با نگاهی به نام سازنده و نام شرکتهایی که از آن حمایت کردهاند، به نظر میرسد خیلی زود شاهد همهگیر شدن این فرمت جدید باشیم.
چه چیز +HDR10 را از سایر فرمتها متمایز میکند؟
HDR10 فرادادهی استاتیک یا ایستا دارد. HDR10 پلاس و دالبی ویژن فرادادهی دینامیک یا پویا دارند. از آنجایی که این پویایی بزرگترین تفاوت بین HDR10 و DV است، اضافه کردن آن به HDR10 روی کاغذ کار سختی است.برای توضیح تفاوت بین HDR10 و +HDR10 باید ابتدا در خصوص metadata یا فراداده توضیح دهیم. فراداده، اطلاعات جانبی موجود در ماورای سیگنال ویدیویی است که همراهبا محتوای تصویری HDR ارسال میشود و به تلویزیون فرمان میدهد که چگونه محتوای دارای محدودهی دینامیکی بالا را نمایش دهد.
در HDR10 تلویزیون دستورهایی را در آغاز نمایش فیلم دریافت میکند. فرض کنید که این دستور ایستا میگوید: «بسیار خوب، وقتی این نمایش میگوید بپر، تا این ارتفاع بپر.» این خوب است؛ اما یک دستور برای تمام پرشها است. اگر مثلا یک فیلم دارای تنوع سکانسهای زیادی باشد، این فراداده بهتنهایی نمیتواند بهترین کیفیت تصویر را ارائه دهد.
دالبی ویژن (DV) فرادادهی پویا دارد و بهزودی +HDR10 هم جزو فرمتهایی خواهد بود که این ویژگی را دارد. فرادادهی پویا این امکان را بهوجود میآورد که هر سکانس یا حتی فریم از یک فیلم بهصورت جداگانه تنظیم کیفیت شود. فرادادهی اکثر فیلمها شاید نیاز به این مقدار تنظیم دقیق نداشته باشد؛ اما این سطح از کنترل، به فیلمسازان این امکان را میدهد که تعیین کنند که هر قاب از فیلم در تلویزیون شما چگونه به نمایش در بیاید. روی کاغذ، این امکان میتواند منجر به افزایش کیفیت تصویر نسبت به HDR10 شود. به تعبیر قبل، تلویزیون مدام دستوراتی را در خصوص ارتفاع پرش در هر صحنه از فیلم دریافت میکند.
در زیر توضیح سامسونگ از این فناوری را میبینید:
HDR10 پلاس جهت ارائهی بهترین کیفیت از محتوای HDR تنظیمات سکانس به سکانس را ارائه میدهد. از آنجا که استفاده از آن نیاز به مجوز خاصی ندارد، تولیدکنندگان نمایشگر و فیلمسازان میتوانند بهراحتی محصول خود را با کیفیت HDR پلاس ارائه داده و گواهی و لوگوی آن را درج کنند.
باید توجه داشته باشید که HDR پلاس سامسونگ هیچ ارتباطی به HDR پلاس گوگل، که گونهای از افزایش کیفیت در دوربین موبایل است، ندارد. با اینکه هردو مربوطبه HDR هستند اما به لحاظ فنی صرفا تشابه اسمی بوده و یکی نیستند.
سامسونگ با ارائهی HDR پلاس علاوه براینکه دیگر مجبور به پرداخت هزینههای مربوطبه مجوز دالبی نخواهد بود، میتواند فناوری HDR را هم توسعه بدهد.
درحالیکه هنوز HDR به اندازهی کافی جا نیفتاده است، اضافه کردن لایهی دیگری به آن میتواند مشکلساز باشد. سوالاتی از قبیل اینکه آیا +HDR10 بهتر است یا بدتر؟ آیا از دالبی ویژن بهتر است یا نه، فعلا قابل پاسخ نیستند. شاید این فناوری برای محتواهای ویدیویی خاصی در نظر گرفته شود.
به عبارت دیگر، HDR10 پلاس و دالبی ویژن کارکرد یکسانی خواهند داشت. در ازای دریافت هزینهی لایسنس، دالبی علاوهبر اینکه ویدیوهای مخصوص دالبی را به خوبی نمایش میدهد، به تولیدکنندگان تلویزیون نشان میدهد که چه تنظیماتی انجام دهند که محصول آنها بهترین کیفیت تصویر را ارائه دهد. چنین چیزی در HDR وجود ندارد؛ اما ممکن است در HDR پلاس وجود داشته باشد.
در توضیحات سامسونگ عبارت «گواهی» به چشم میخورد. هنوز جزئیاتی از چگونگی این گواهی مطرح نشده است. سامسونگ قرار است در CES ۲۰۱۸ از آن رونمایی کند؛ اما براساس اظهارات سامسونگ این گواهی براساس کیفیت خواهد بود و در صورت تأیید، لوگو به محصول تعلق خواهد گرفتن. اینکه محصولات چه سطحی از کیفیت را باید ارائه دهند تا به دریافت این لوگو نایل شوند مشخص نیست؛ میتواند در سطح دالبی باشد یا صرفا یک تأیید ساده. باید صبر کرد و دید.
آیا تلویزیون شما از +HDR10 پشتیبانی خواهد کرد؟
در پاسخ به اینکه آیا تلویزیون شما از HDR پلاس پشتیبانی خواهد کرد یا خیر، باید گفت هم بله و هم خیر. سامسونگ میگوید:
محصولات ما در سال ۲۰۱۷ همگی قابلیت پشتیبانی از HDR پلاس را دارند و زمانیکه این طرح رونمایی رسمی شود، گواهی HDR به این محصولات تعلق خواهد گرفت. همچنین در تلاش برای ارائهی گزینههایی برای نمایشگرهای سال ۲۰۱۶ خود نیز هستیم.
اینکه سایر شرکتها از HDR10 پلاس استقبال کنند یا خیر را زمان مشخص خواهد کرد؛ اما الجی مجوز دالبی ویژن را دارد و به نظر نمیرسد به چیزی که ساختهی سامسونگ است رو بیاورد. در خصوص سایر شرکتها باید منتظر بود و دید. سؤال دیگر این است که اگر سایر شرکتها به HDR10 پلاس بپیوندند، آیا قادر خواهند بود با چیزی شبیه یک بهروزرسانی فرمور، دستگاههای کنونی خود را به آن مجهز کنند؟ نمیتوان خیلی روی آن حساب کرد اما دور از ذهن نیست.
نمونه دستگاههایی که این فن آوری نوین (HDR) در آنها استفاده شده است و از طریق سایت WWW.YEKTAKALA24.COM امکان خرید دارند ، عبارتند از :
تلویزیون ال ای دی هوشمند ۴k سامسونگ مدل ۸۲NU8900 سایز ۸۲ اینچ
تلویزیون ال ای دی هوشمند سامسونگ مدل ۷۵NU8900 سایز ۷۵ اینچ
تلویزیون ال ای دی هوشمند سامسونگ مدل ۵۵NU8900 سایز ۵۵ اینچ
تلویزیون ال ای دی هوشمند ۴K ال جی مدل ۴۳UJ66000GI سایز ۴۳ اینچ
قسمت اول HDR قسمت دوم HDR10 قسمت سوم +HDR10