تمامی مقالات, خبر, دانش, دیجیتال

(قسمت اول) HDR چیست وقابلیت HDR درتلویزیون چیست؟

HDR

، مخفف High Dynamic Range به معنای محدوده دینامیکی بالا، از اصطلاحات جدید در دنیای تکنولوژی تلویزیون است. که این قابلیت جهش فوق العاده ای در کیفیت تصویر تلویزیون بوده. در سال 2016 نیز شاهد ورود دیسکهای بلو ری با عنوان HDR بودیم. و اما  HDR چیست و چه قابلیتی دارد .

   قابلیت HDR چیست ؟  معرفی تلویزیون  HDR

قابلیت HDR یا محدوده دینامیکی بالا چیست؟

دو فاکتور مهم در نحوه نمایش تصاویر در تلویزیون وجود داره که یکی نسب کنتراست یا همان نحوه نمایش تاریکی و روشنی تصاویر بر روی تلویزیونه و دومین فاکتور دقت رنگ است که به معنی اینه که چطور رنگ ها به بهترین شکل و برای نمایش طبیعی تر کنار هم قرار میگیرند. اگر شما دو تلویزیون رو کنار هم قرار بدید و یکی دارای نسبت کنتراست بالاتر و دقت رنگ بالاتر باشه ولی تلویزیون دیگر رزولوشن بالاتر ( یعنی تعداد پیکسل بیشتری داشته باشد) تلویزیون با نسبت کنتراست بالاتر بیشتر به چشم بینندگان خواهد آمد و برای آنها جذاب تر خواهد بود.

در واقع با این که تلویزیون رزولوشن کمتری دارد ولی تصویر آن واقعی تر به نظر می رسد. به عبارتی دیگری بین تلویزیونی با رزولوشن فول اچ دی اما نسبت کنتراست عالی و دقت رنگ بالا و تلویزیونی با رزولوشن  4K ولی نسبت کنتراست و دقت رنگ متوسط ، تلویزیون فول اچ دی برنده خواهد شد.

HDR  محدوده کنتراست و دقت رنگها را توسعه می دهد. قسمت های روشن تلویزیون، روشن تر به نظر می رسند و بنابراین عمق تصاویر بیشتر می شود. و طیف رنگهای سبز، آبی و قرمز و هر رنگی بین آنها بهینه تر نشان داده می شوند.

HDR
HDR

با استفاده از قابلیت HDR در تلویزیون نرخ کنتراست و رنگهای مشاهده شده بالا می رود و باعث نمایش تصاویری واقعی تر و طبیعی تری نسبت به آن چه که در تلویزیون ها مشاهده می کنیم خواهند شد.

با قابلیت HDR ، وسعت رنگ گسترده (WCG) را شاهد خواهیم بود، که این باعث می شود که شاهد تعداد رنگهایی بیشتری باشیم، رنگ هایی که تولید آنها در تلویزیون های فاقد قابلیت HDR غیر ممکن است. مثلا رنگ قرمز یا سبز تابلوی راهنمایی و رانندگی را طوری خواهید دید که تعجب می کنید که چه طور این طیف وسیع از رنگ ها امکان پذیر است.

در HDR دو بخش وجود دارد منبع و تلویزیون. قسمت اول تلویزیون است که ساده ترین قسمت برای توصیف است، در واقع تلویزیون هایی که دارای کیفیت HDR هستند در مقایسه با تلویزیون های معمولی، در قسمتهایی از تصویر میزان نور بیشتری را ایجاد می کنند. این فرآیند مشابه قابلیت کم‌کردن نور (local dimming) در تلویزیون‌های امروزی، البته در سطحی وسیع‌تر است.

HDR
تلویزیون هایی که دارای کیفیت HDR هستند در مقایسه با تلویزیون های معمولی، در قسمتهایی از تصویر میزان نور بیشتری را ایجاد می کنند. این فرآیند مشابه قابلیت کم‌کردن نور (local dimming) در تلویزیون‌های امروزی، البته در سطحی وسیع‌تر است.

در کنار قابلیت HDR همواره از قابلیت WCG یا همان محدوده وسیع‌تر طیف‌های رنگی یاد می‌شود. در واقع تلویزیون‌ها قادر به پوشش محدوده وسیع‌تری از رنگ‌ها در مقایسه با آنچه در محتویات اچ‌دی یا بلوری مشاهده می‌کنیم خواهند بود. اما مسئله اینجاست که کاربران زیادی وجود دارند که دوست ندارند تصاویر موجود بر روی تلویزیون آن‌ ها ابرنگی باشد.

در واقع استفاده از رنگ‌های مختلف به تصمیم کارگردان یا تهیه کننده محتوا بستگی خواهد داشت و انتخاب آن‌ها برعهده تلویزیون نخواهد بود. البته مدنظر داشته باشید که استفاده از تلویزیون‌هایی با نور و رنگ‌های بیشتر به پرداخت هزینه بیشتر نیاز خواهد داشت. و این در حالی است که بعضا تلویزیون‌های با قابلیت HDR در مقایسه با یکدیگر نیز کیفیت متفاوتی دارند. از سوی دیگر اینکه تلویزیونی با قابلیت HDR سازگاری داشته باشد خود به تنهایی نمی‌تواند به عنوان معیاری در تشخیص برتری آن به دستگاه‌های بدون بهره از این قابلیت مورد ارزیابی قرار گیرد. این قابلیت تنها نشان‌دهنده آن است که می‌توان از چنین محتوایی بر روی تلویزیون یاد شده استفاده کرد.

محتوای موجود برای این تلویزیون‌ها نیز بسیار کمیاب است. نمایش‌های تلویزیونی و فیلم‌های با رزولوشن 4K در حال حاضر همچنان به ندرت یافت می‌شوند و محتوایی با قابلیت HDR از آن هم محدودتر است.

HDR
رنگ‌های سرد در Game of Thrones

در هنگام تولید یک فیلم یا نمایش تلویزیونی، کارگردان و یا فیلم‌بردار با کمک یک متخصص، به رنگ‌ دهی صحنه‌ها می‌پردازند. به عنوان مثال می‌توانید رنگ‌های سرد در Game of Thrones را در مقابل رنگ‌های غنی و گرم King’s Landing در بالا مقایسه کنید. با این اوصاف و با وجود قابلیت HDR دست کارگردان در رنگ‌ دهی بهتر به صحنه‌ها باز خواهد بود.

HDR
رنگ‌های غنی و گرم King’s Landing

کابل‌ها و اتصال دهندگان مورد نیاز

برای استفاده از قابلیت HDR به خرید کابلهای اضافی نیازی نیست. و یک کابل HDMI پر سرعت، قابلیت HDR را پشتیبانی می کند. دستگاه (منبع) به‌عنوان مثال یک پخش‌کننده بلوری 4K   و تلویزیون باید HDMI 2.0a را داشته باشد. در صورتی که می خواهید از منبع دیگری این تصویر را پخش کنید آن منبع باید از HDMI 2 پشتیبانی کند. خبر خوب اینکه تعداد زیادی از دستگاه‌های مجهز به HDMI 2.0 در سال جاری بروزرسانی را برای ارتقا به HDMI 2.0a دریافت خواهند کرد. این در حالی است که بر خلاف روند به‌روزرسانی از HDMI 1.4 به نسخه 2.0 به‌ نظر نمی‌رسد هیچ محدودیت سخت‌افزاری برای رفتن از نسخه HDMI 2.0 به نسخه HDMI 2.0a   وجود داشته باشد.

اکثر متخصصین در مورد استفاده از قابلیت HDR و WCG رضایت بالایی دارند طوری که قابلیت 4K   تا این حد این افراد را شگفت‌ زده نکرده بود. در واقع اگر چه تعداد پیکسل بیشتر، خوب است اما پیکسل‌ های بهتر و با کیفیت‌ تر، مهم تر و شگفت انگیزتر است.

نمونه دستگاههایی که این فن آوری نوین (HDR) در آنها استفاده شده است و از طریق سایت WWW.YEKTAKALA24.COM امکان خرید دارند ، عبارتند از :

تلویزیون ال ای دی هوشمند ۴k سامسونگ مدل ۸۲NU8900 سایز ۸۲ اینچ

تلویزیون ال ای دی هوشمند سامسونگ مدل ۷۵NU8900 سایز ۷۵ اینچ

تلویزیون ال ای دی هوشمند سامسونگ مدل ۵۵NU8900 سایز ۵۵ اینچ

تلویزیون ال ای دی هوشمند ۴K ال جی مدل ۴۳UJ66000GI سایز ۴۳ اینچ

WWW.YEKTAKALA24.COM

قسمت اول HDR قسمت دوم HDR10  قسمت سوم  +HDR10

 

3 thoughts on “(قسمت اول) HDR چیست وقابلیت HDR درتلویزیون چیست؟

  1. کوتن گفت:

    سلام
    تبریک می گم
    تو این زمینه بهترین هستین

    سایتتون هم زیباست

    1. ادمین سایت گفت:

      ممنون از شما ، امیدوارم بتوانیم نیازهای خرید شمارو به بهترین نحو ممکن برطرف کنیم.

    2. ادمین سایت گفت:

      با سپاس از لطف و تجه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *